Vilken färg ska du välja till villan?

Då fler och fler svenskar väljer att bygga egna villor så finns all anledning att titta lite närmare på valet av färg. Även om du köper ett nyckelfärdigt hus så kommer frågan om kulör att dyka upp och du kommer att behöva ta ställning.

I det här blogginlägget så tänkte vi gå igenom lite kring färger och titta närmare på några för- och nackdelar med olika kulörer samt visa upp var de generellt brukar passa.

Detta gäller givetvis även för dig som äger en villa och som planerar en fasadmålning i Stockholm. Du behöver definitivt inte fastna i gamla hjulspår. Det kanske är dags att förändra huset på ett påtagligt sätt? I så fall så kommer förhoppningsvis den här texten att vara dig behjälplig.

Så väljer du rätt färg

Det finns några olika faktorer som påverkar valet av färg på en fasad. Dels handlar det om dina personliga preferenser - givetvis. Dels bör man även ta hänsyn till husets arkitektur samt hur området i övrigt ser ut.

Att exempelvis välja en mer explosiv färg i ett område där det mestadels går i mörkt och ljust kan vara en sämre idé. Dessutom kan det ligga stick i stäv med en eventuell detaljplan. Det bör du alltid kolla upp innan. En kontakt med Byggnadsnämnden är alltid rekommenderad.

En annan faktor som påverkar valet av färg gäller landskapet och närmiljön. Vissa färger passar bättre i vissa miljöer än andra. Vi bryter ner dessa påverkande faktorer i lite mindre bitar - som följer:

Placering och omgivning

Ta alltid hänsyn till hur ditt hus är placerat då du ska välja färg. Kulörer kan uppfattas olika beroende på var de används. En grå kulör kan exempelvis se vit ut om den har en mörkare fond. Har du ditt hus vid en skog eller en skogsdunge och väljer en grå nyans på färgen så kommer detta att innebära - på avstånd - att ditt hus ser vitt ut. Samma färg i ett mer öppen landskap däremot - den kan nästan upplevas som ljusblå. Det bör du ha i åtanke. Färger som känns bra i butik och på bild kan kännas helt fel i en annan omgivning. Det påminner på så sätt mycket om kameleonter. Provmåla alltid innan och ta ett par steg tillbaka: hur känns färgen?

Arkitektonisk stil

Har du ett äldre hus byggt i en mer traditionell stil så kan det vara problematiskt att måla detta i en mer livlig färgskala. Du bör alltid utgå ifrån - och respektera - den arkitektoniska stil som villan har. Less is more.

Råd om färger och nyanser

Här nedan tänkte vi titta lite närmare på olika kulörer och nyanser och ge lite information kring för-och nackdelar med dessa. Enligt följande:

Svart

Fler villaägare väljer idag att måla sina hus svarta - eller i väldigt mörka toner. Det är ett sobert val som verkligen har den där wow-faktorn. I synnerhet om man även vågar måla enhetligt och väljer samma nyans på fönstren. Men, svart kommer också med vissa nackdelar. Dels så kan kulören ge en illusion av ett mindre hus - vilket kan vara bra i vissa sammanhang, men betydligt sämre i andra. Dels så är svart även en färg som absorberar värme. Har du själv på dig en mörk t-shirt under en het sommardag så känner du också skillnaden. Ditt hus kommer att absorbera

mer värme och konsekvensen av detta kan vara att det bildas kåda samt att en risk för sprickbildning uppstår.

Vitt och ljust

Vita och ljusa färger gör att en villa upplevs som större än vad den egentligen är. Dessutom så handlar det om ett säkert kort och ett klassiskt val. Vita hus passar synnerligen bra i miljöer där det råder öppna landskap och gärna finns en närhet till vatten. Nackdelen? All smuts kommer att synas och man får vara beredd på att underhålla fasaden mer om man väljer en ljus nyans och kulör.

Pastellfärger

Pastellfärger bidrar till en inbjudande atmosfär och ger mjuka, romantiska linjer på en villa. Det passar den lekfulle och här kan exempelvis lavendel, ljusgult, ljusblått eller en ljusare rosa vara riktigt vackert. Ditt hus sticker ut - men på ett fint sätt.

Kontraster och accenter

Vill du framhäva vissa detaljer på din villa så kan kontrastfärg vara en riktigt bra idé. En vit villa med exempelvis grå dörrar, fönster och hörn vara riktigt elegant. Vågar man leka så kan man också få en riktigt bra effekt. Här bör man emellertid vara noggrann med nämnda detaljplan och gärna se över hur det ser ut i området i övrigt.

Överväg professionell hjälp och provmåla innan

Ett tips som alltid är användbart är att du ska se till att provmåla innan du väljer färg. Beställ hem några färgprover och känn efter. Den färg du väljer ska sitta på fasaden i många, många år och det är viktigt att den känns rätt.

Ett annat råd är även det viktigt: har du inte tiden som krävs för att själv måla så bör du anlita proffs. Det ger ett snyggt och hållbart resultat och du kan dessutom få ett bra bollplank i vilken färg som kommer att passa. En målare är expert på att se vilka färger som passar bättre - eller sämre - i vissa omgivningar och för husets unika egenskaper.

Kontakta oss för alla måleritjänster!
11 May 2023