8 vanliga misstag vid fasadmålning

Funderar du på att måla om fasaden på din villa? Det kan definitivt vara ett projekt att utföra under sommaren, men det förutsätter också att du är inställd på att det kommer att innebära ett hårt jobb - och att det också är ett projekt som kräver både kunskap och planering.

Gällande det senare så är det viktigt att du använder dig av rätt verktyg och rätt utrustning. En stege kommer inte att vara dig särskilt behjälplig.

En ställning däremot kommer att dels göra ditt arbete mer effektivt - men även säkrare. Det senare är definitivt en fråga att ta i beaktning då ett fall kan innebära svåra skador.

En fasadmålning kan vara farlig och säkerhetsfrågan får du aldrig - under några som helst omständigheter - fuska med. Se till att du har en ställning till hands - och se även till att den är monterad på ett säkert och fackmannamässigt sätt.

I övrigt då? Vi tänkte istället för att gå igenom hur du ska göra visa hur du I N T E ska agera vid en fasadmålning. Detta genom att rada upp 8 vanliga misstag som vanliga privatperson ofta begår i samband med att de ska måla om sina villor. Enligt följande:

  1. Ytan förbereds inte. Ser man till målning överlag - interiör såväl som exteriör - så finns det en gemensam nämnare i att resultatet aldrig blir bättre än den tid man lägger ner på grundarbetet. En professionell målare disponerar ungefär 80 % av tiden på att förbereda den yta som ska måla och resterande 20 % på att måla. En lekman gör tvärtom. Ska du måla din fasad så måste du slipa bort gammal färg, byta ut brädor som är skadade och se till att underlaget är rent och torrt. Annars kommer färgen du applicerar inte fästa ordentligt och den kommer att flagna som en följd av detta.
  2. Fel färg. Ta alltid hjälp med att välja färg för din fasad och rådfråga gärna en målare eller personalen i färgbutiken innan du bestämmer dig. Fel färg kommer att flagna, den kommer inte att fästa och den kommer att blekas av solen. En ledtråd: sämre färg har ofta ett väldigt lågt pris.
  3. Dåliga verktyg. Vad gäller exempelvis rollers och penslar så finns det enorma skillnader i kvalitet. Väljer man de absolut billigaste verktygen så kommer detta att ge negativa avtryck där du får svårt att applicera färgen i jämna, fina lager. Det handlar inte om många kronor extra för att få riktiga kvalitetsverktyg - en rejäl investering.
  4. Fel väderförhållanden. Fördelen med att måla inomhus är att du aldrig behöver ta med väder och vind i beräkningen. Du kan måla när som helst på dygnet. Den lyxen har du inte vid en fasadmålning. Du måste välja en dag då det inte regnar eller då solen inte ligger på för hårt. Även luftfuktigheten kommer att spela en roll i hur färgen fäster på underlaget. Lagom är bäst: hitta en varm dag då det är lite molnigt - men ingen risk för åska. Håll koll på prognoserna!
  5. Grundfärgen spelar visst roll. Ett vanligt misstag vid målning av fasader är att många målar direkt på underlaget. Man bör alltid stryka på ett lager med grundfärg innan för att den riktiga färgen ska fästa på rätt sätt.
  6. Man målar för tunt. Snålar man med färgen så blir det problem med att täcka fasadens alla ytor. Det gör att den också ser fläckig ut.
  7. Man målar för tjockt. Att måla i för tjocka lager innebär även det problem. Färgen kommer att rinna och det bildas fula lager på fasaden.
  8. Man följer inte rekommendationer. Köper du en burk färg så finns det också tydliga instruktioner om hur den ska hanteras. Dessa bör du också följa och i synnerhet då det handlar om torktiden. Tyvärr är detta ett vanligt misstag då privatpersoner arbetar. Man ser instruktionerna på färgburken mer som förslag än som en lathund.
Kontakta oss för alla måleritjänster!
11 May 2023