Dags att olja in uteplatsen?

Som villaägare så är det ditt ansvar att sköta underhållet av både hus och tillhörande detaljer till detta. Utöver exempelvis tomt och trädgård så kan detta även innebära att du har en altan eller en uteplats som måste skötas och underhållas.

Underhållet av en uteplats är väsentligt och avgörande för både livslängd och utseende. Dessutom så blir det också en fråga som avgör komforten: att gå barfota på ett trädäck där en massa flisor sticker upp är långt ifrån optimalt.

I den här texten tänkte vi ge några snabba tips om hur du underhåller din uteplats och primärt då kring hur du ska agera när det är dags att olja in den. Först och främst dock: måste man verkligen olja in uteplatsen?

Olja ger skydd och en behaglig yta att gå på

Det råder väldigt delade meningar kring huruvida man verkligen behöver olja in sin altan eller uteplats. Många menar att det räcker med att rengöra med hjälp av såpa och att man sedan spolar av med en vanlig trädgårdsslang. Vi skulle emellertid säga att olja nästan är att anse som ett måste då det skyddar träet från röta, från sprickbildning och för att få en lång livslängd.

En inoljad altan kommer att hålla längre än en altan som man enbart har använt såpa på. Det handlar trots allt om en ganska ansenlig investering att bygga en uteplats och genom att olja in den så kommer man också att få en investering som lönar sig.

Dessutom så handlar det också om ett estetiskt och funktionellt värde: en inoljad altan får den där varma, ombonade känslan som är skön att sätta ett par nakna fötter på. Vi skulle definitivt rekommendera dig - även om det kräver vissa uppoffringar - att olja in din uteplats.

Så oljar du in din uteplats

Hur ska man då gå tillväga? Vi radar upp några steg för att olja in en uteplats - enligt följande:

  • Förbered ytan. Se till att sopa bort all smuts från uteplatsen och använd sedan ett rengöringsmedel - anpassat för trä - och rengör ytan. Har du en terrasstvätt tillgänglig så blir det en enkel match. Högtryckstvätt? Undvik! En sådan skadar träet och gör det mer mottagligt för framtida angrepp.
  • Olja in - med rätt olja. Se alltid till att rådfråga personalen i butiken om vilken typ av olja som är bäst lämpad för din uteplats - och utifrån vilket träslag som den är byggd av. Då du väl börjar olja in så ska du använda en pensel och stryka i tunna lager. Använder du för mycket olja så kommer det att bli kladdigt. Stryk i träets riktning och jobba dig metodiskt fram - planka för planka - till dess att du är klar.
  • Torka. Se till att alltid följa de anvisningar och instruktioner som finns på burken. Låt oljan dra in och torka bort eventuellt överflöd med en trasa efteråt.

Tänk på att väder och har en avgörande betydelse då du ska olja in en uteplats. För starkt solsken ska undvikas och ser man till träet så kan du med fördel hyra en fuktmätare för att mäta fuktigheten. Där är en fukthalt över 17 grader att föredra. Av uppenbara skäl: se även till att det inte ska regna!

Kontakta oss för alla måleritjänster!
11 May 2023